Sprogimas

smogRusija penktadienio rytą surengė raketų ir dronų kamikadzių atakų visoje Ukrainoje ir smogė svarbiai jos infrastruktūrai.

Naujas puolimas surengtas po prezidento Volodymyro Zelenskio vizitų į kelias Europos šalis, kur jis prašė Kyjivui suteikti ilgojo nuotolio ginkluotės.

Kremliaus pajėgos pastaruoju metu daugiausia puolė Ukrainos pramoninius rytinius regionus, ypač Luhansko ir Donecko sritis, sudarančias Donbaso regioną, pranešė Ukrainos kariuomenė. Maskvos remiami separatistai ten su Ukrainos pajėgomis kovoja nuo 2014 metų.

Tačiau penktadienio atakos apėmė kone visą šalį: be kita ko, buvo apšaudyta sostinė Kyjivas ir Lvivas, esantis netoli Ukrainos vakarinės sienos su Lenkija.

Taip pat buvo smogta svarbiai infrastruktūrai Charkive, antrame pagal dydį Ukrainos mieste šiaurės rytuose. Ten buvo sužeisti septyni žmonės, du iš jų – sunkiai, sakė regiono gubernatorius Olehas Synjehubovas.

Didžiojoje šalies dalyje aidėjo oro pavojaus sirenos, gyventojai buvo raginami trauktis į slėptuves. Ukrainos karinės oro pajėgos pranešė, kad jų oro gynybos sistemos sunaikino penkias raketas „Kalibr“ ir penkis iranietiškus dronus.

Padėtis Donbase

Šie apšaudymai gali būti Rusijos pastangos palaužti Ukrainos gynybą prieš antžeminį puolimą, kurį, Kyjivo nuomone, Maskva planuoja rytuose. Kremlius siekia išsaugoti teritorijas, kurias teigia aneksavusi, nors jo pajėgos niekada jų visiškai nekontroliavo.

Jungtinės Tautos pasmerkė „bandymą neteisėtai aneksuoti“ Ukrainos žemes ir paragino tarptautinę bendruomenę „nepripažinti jokių Rusijos paskelbtų sienų pakeitimų“.

Donecko regiono pareigūnai ukrainiečiai pranešė, kad Rusijos kariuomenė dislokavo papildomas pajėgas ir pradėjo puolamąsias operacijas.

„Kasdien eskaluojama situacija, ir Rusijos atakos aktyvėja visame regione“, – sakė gubernatorius Pavlo Kyrylenka.

Luhansko srityje Rusijos kariuomenė bando pramušti Ukrainos gynybą, teigia regiono gubernatorius Serhijus Haidajus.

„Padėtis blogėja, priešas nuolat puola, rusai atsigabena daug sunkiosios technikos ir lėktuvų“, – sakė S. Haidajus.

Mūšio lauko pozicijose jau kelias savaites nestebima didesnių pokyčių.

Raketos virš Moldovos

Penktadienį Ukrainiečių ginkluotųjų pajėgų vadovas Valerijus Zalužnas pranešė, kad dvi į Ukrainą paleistos Rusijos sparnuotosios raketos „Kalibr“ kirto Moldovos ir Rumunijos oro erdves.

Ukrainos karinių oro pajėgų vadovybės atstovas Jurijus Ihnatas šalies žiniasklaidai teigė, kad būta galimybės numušti tas raketas, bet sprendimas atidėtas įvertinus rizikas ir grėsmes užsienio šalių gyventojams.

NATO narė Rumunija nurodė, kad informacija apie raketas virš jos teritorijos nepasitvirtino.

Rumunijos gynybos ministerija pareiškė, kad raketos buvo maždaug už 35 km nuo šalies oro erdvės.

Moldovos gynybos ministerija savo ruožtu patvirtino, kad virš šalies teritorijos praskrido rusų raketa.

Moldova taip pat paskelbė, kad dėl jos oro erdve praskriejusios raketos iškvies Rusijos ambasadorių.

Jis bus iškviestas norint pasakyti Rusijai apie „nepriimtiną mūsų oro erdvės pažeidimą“, įvykdytą „rusų raketos, šiandien praskriejusios virš suverenios Moldovos Respublikos teritorijos“, sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime spaudai.

Smūgiai elektros tiekimo infrastruktūrai

Ukrainos energetikos bendrovė „Ukrenerho“ pranešė, kad šalies rytuose, vakaruose ir pietuose nukentėjo aukštos įtampos infrastruktūros objektai, todėl kai kuriose vietovėse nutrūko elektros energijos tiekimas.

Tai buvo jau 14-as kartais, kai masiškai smogta šalies elektros tiekimo infrastruktūrai, teigė bendrovė. Ankstesnis toks puolimas įvyko sausio 26-ąją. Maskva siekia numušti ukrainiečių dvasią, palikdama juos be šilumos, elektros ir vandens atšiaurią žiemą.

Zaporižios miesto tarybos sekretorius Anatolijus Kurtjevas sakė, kad per vieną valandą miestui buvo smogta 17 kartų, ir tai, pasak jo, tai buvo intensyviausias atakų laikotarpis nuo praėjusių metų vasario 24-osios, kai prasidėjo plataus masto invazija.

Privataus energetikos operatoriaus DTEK duomenimis, dėl raketų atakos grėsmės sostinėje, Kyjivo ir Dnipropetrovsko srityse buvo įvestas avarinis elektros energijos tiekimo nutraukimas.

Kyjivo miesto administracijos vadovas Serhijus Popko sakė, kad ore yra Rusijos strateginių bombonešių Tu-95, galinčių nešti sparnuotąsias raketas.

Kijevo meras Vitalijus Klyčko sakė, kad Kyjivo srityje nukritusios rusiškos raketos fragmentai apgadino privatų namą ir automobilį.

Pasak regiono gubernatoriaus Maksimo Kozyckio, penktadienį Ukrainos vakarinėje Lvivo srityje nukrito, bet nesprogo rusiška raketa. Platformoje „Telegram“ M. Kozyckis teigė, kad raketai nukritus netoli kaimo autobusų stotelės aukų nebuvo.

Ukrainos karinės oro pajėgos numušė 10 Rusijos raketų virš Kyjivo, pranešė miesto administracija. Vienos raketos nuolaužos apgadino du automobilius, namą ir elektros laidus. Apie nukentėjusiuosius nepranešta.

Tuo metu Odesos srities gubernatorius Maksymas Marčenka „Telegrame“ informavo, kad virš regiono oro gynybos sistemos numušė 13 raketų.

Ukrainos oro pajėgos pranešė, kad Rusija paleido iki 35 priešlėktuvinių valdomų raketų S-300 prieš Charkivo ir Zaporižios sritis. Šių raketų priešlėktuvinė gynyba negali sunaikinti ore, tačiau jų veikimo nuotolis palyginti nedidelis, todėl rusai jomis atakavo regionus, esančius netoli Rusijos kontroliuojamos teritorijos.

Pasak regiono gubernatoriaus Serhijaus Hamalijaus, Chmelnyckio sritis Vakarų Ukrainoje taip pat buvo atakuojama bepiločiais „Shahed“.

Pasak Vakarų analitikų, Rusija anksčiau naudojo Irane pagamintus bepiločius orlaivius „Shahed“, kad smogtų pagrindinei Ukrainos infrastruktūrai ir sėtų baimę tarp civilių gyventojų. Jie vadinami dronais kamikadzėmis, nes rėžiasi į taikinius ir smūgio metu sprogsta kaip raketos.

Didesnės Vakarų karinės paramos poreikis paskatino Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį šią savaitę surengti retą ir drąsią dviejų dienų kelionę į užsienį, kad paspaustų sąjungininkus suteikti Kyjivui daugiau pagalbos.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode