Sprogimas

karalVelionė Jungtinės Karalystės monarchė Elizabeth II (Elžbieta II) pirmadienį atguls amžinojo poilsio po iškilmingų valstybinių laidotuvių, kuriose dalyvauja lyderiai iš viso pasaulio, ir istorinės paskutinės jos žemiškos kelionės Londono gatvėmis. 

Ilgiausiai Britanijos istorijoje valdžiusi monarchė mirė rugsėjo 8-ąją būdama 96 metų, savo Balmoralo pilyje Škotijoje. Pastaruosius metus jos sveikata silpo, ji palaipsniui traukėsi iš viešumos.

Kiek prieš 11 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku karalienės karstas iškeliavo iš parlamento viduramžių Vestminsterio salės į Vestminsterio abatiją, kurioje jau daugiau nei tūkstantį metų vyksta karūnacijos, karališkosios santuokos bei laidotuvės.

Procesijoje ėjo jos vyriausias sūnus ir įpėdinis karalius Charlesas (Karolis III), apsirengęs iškilminga karine uniforma, kartu su savo trimis broliais ir seserimi, taip pat jo sūnūs princai Williamas (Viljamas) ir Harry (Haris).

Procesija po kelių minučių pasiekė Vestminsterio abatijos Vakarinius vartus.

Nešikai iškėlė vėliava uždengtą karalienės karstą su ant jo padėta Britų imperijos karūna, rutuliu, skeptru ir gėlėmis iš lafeto ir nunešė jį į abatijos vidų, jis padėtas ant pakylos priešais didįjį altorių.

Karališkosios šeimos procesijoje, ėjusioje paskui karstą per laidotuves, dalyvavo ir velionės karalienės provaikaičiai – George'as (Džordžas) ir Charlotte (Šarlot).

Savo motinos, Velso princesės Catherine (Ketrin), lydėti devynerių metų princas dėvėjo tamsų kostiumą, o septynerių metų princesė – juodą suknelę ir skrybėlaitę.

Į maždaug valandą trukusias pamaldas susirinko daugiau nei 2 tūkst. žmonių, įskaitant daugelį valstybių vadovų – nuo JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) iki Japonijos imperatoriaus Naruhito.

Palei laidotuvių procesijos maršrutą Londone išsirikiavo gausios minios. Šimtai tūkstančių susirinkusiųjų laikė mobiliuosius telefonus, besiruošdami filmuoti ar fotografuoti dienos įvykius.

Pareigos jausmas

„Su dėkingumu prisimename jos nepalaužiamą atsidavimą aukštam pašaukimui tiek daug metų būnant karaliene ir Sandraugos vadove“, – pamaldų pradžioje sakė Vestminsterio abatijos dekanas Davidas Hoyle'as (Deividas Hoilas).

„Su susižavėjimu prisimename jos visą gyvenimą lydėjusį pareigos jausmą ir atsidavimą savo tautai“, – pridūrė jis.

„Su šiluma prisimename jos meilę šeimai ir atsidavimą jai brangiems dalykams“, – sakė dvasininkas.

Britanijos ministrė pirmininkė Liz Truss (Liz Tras) skaitė vieną iš Šventojo Rašto skaitinių – ištrauką iš Evangelijos pagal Joną. Premjerės skaitytas tekstas susijęs su Kristaus pažadu, kad jo sekėjai turės vietą danguje.

Pamokslą sakė Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby (Džastinas Velbis).

Jame jis gyrė karalienės pareigos jausmą ir tarnystę Jungtinei Karalystei ir Tautų Sandraugai.

„Mylinčių tarnystę žmonių reta bet kuriame gyvenimo kelyje. Dar rečiau pasitaiko mylinčių tarnystę lyderių. Tačiau visais atvejais tie, kurie tarnauja, bus mylimi ir prisimenami, kai bus pamiršti tie, kurie laikosi įsikibę valdžios ir privilegijų“, – sakė J. Welby laidotuvių pamoksle.

„Nedaugelis lyderių sulaukia tokios meilės bangos, kokią mes matėme“ velionei monarchei, kalbėjo jis.

Dvi minutės tylos

Bažnyčių lyderiai maldose dėkojo už karalienės „išmintį, uolumą ir tarnystę“.

Tarp maldų abatijoje skambėjo choro atliekamos giesmės. Be kita ko, skambėjo muzika, sukurta specialiai Elizabeth II vedyboms ir karūnacijai, taip pat – giesmės, sukurtos Elizabeth II laidotuvėms.

J. Welby perskaitė maldą už karalienės sielą.

„Elizabeth, čia mirusios mūsų sesers, sielą pavedame Tavo gailestingai globai su tikra ir neabejotina prisikėlimo amžinajam gyvenimui viltimi“, – sako jis.

Laidotuvių pamaldoms artėjant link pabaigos, sugiedotas nacionalinis himnas, o karalienė pagerbta dviem minutėmis tylos.

Pasibaigus mišioms, karalienės karstas išnešamas iš Vestminsterio abatijos.

Po to jis bus nugabentas į Vindzoro pilį. Čia monarchė atguls amžinojo poilsio šalia savo tėvo karaliaus George'o VI (Jurgio VI), motinos karalienės Elizabeth ir sesers princesės Margaret. Šalia bus perkeltas ir jos velionio vyro princo Philipo (Filipo), kuris mirė pernai, būdamas 99-erių, karstas.

Pastarąjį kartą valstybinės laidotuvės JK vyko 1965-aisiais, mirus karo laikų ministrui pirmininkui Winstonui Churchilliui (Vinstonui Čerčiliui).

Tąsyk baržai plukdant karstą su W. Churchillio palaikais Temzės upe, pagerbiant velionį buvo nuleisti keliamieji kranai, kadais iškrovę didžiulės Britanijos imperijos, kurią paveldėjo Elizabeth, karo trofėjus.

Per šešis vėlesnius dešimtmečius Britanijos pasaulinė įtaka gerokai sumažėjo, o jos pozicijos šiuolaikiniame pasaulyje tapo ne tokios užtikrintos.

Tačiau šalies atsisveikinimas su Elizabeth II, kuri yra vienintelė daugumos britų kada nors pažinota monarchė, vis tiek persmelktas šimtmečių senumo tradicijų.

Daugybė paprastų žmonių ištisas dienas stoviniavo lauke, kad galėtų stebėti rafinuotą reginį ir atiduoti paskutinę pagarbą velionei.

Policija monarchės laidotuvėms pirmadienį vykdo didžiausią per Britanijos istoriją saugumo operaciją.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode