Sprogimas

irakasIrakas repatrijavo 370 savo piliečių, grįžusių nuo Baltarusijos sienos su Lietuva, trečiadienį pranešė vienas šaltinis Bagdado vyriausybėje.

Lietuva pastaruoju metu susiduria su išaugusia neteisėta migracija iš Baltarusijos. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali padėtis, taip pat priimtas sprendimas atvykėlius apgręžti.

Šiemet į Lietuvą per sieną su Baltarusija pateko per 4 tūkst. migrantų. Lietuvos pareigūnai išaugusius jų srautus vadina Minsko režimo hibridine agresija.

Bagdadas praeitą savaitę paskelbė stabdantis skrydžius į Baltarusiją, kad sumažintų emigruojančių srautą ir „apsaugotų Irako piliečius, tapusius prekybos žmonėmis tinklų aukomis“.

Irako užsienio reikalų ministerijos atstovas Ahmedas al Sahafas (Ahmedas Sahafas) sakė, kad antradienį vakare į Bagdadą iš Minsko specialiu reisu buvo parskraidinti 240 irakiečių, o ankstesnę dieną į tėvynę sugrąžinta 130 šios šalies piliečių.

A. al Sahafas naujienų agentūrai AFP sakė, kad bus organizuojami papildomi skrydžiai, siekiant grąžinti daugiau irakiečių, įstrigusių prie sienos su Lietuva, nors jų skaičius kol kas nežinomas, „nes ta siena labai ilga“.

Europos Sąjunga antradienį pranešė užfiksavusi Bendrijos sienas su Baltarusija kertančių migrantų skaičiaus „reikšmingą sumažėjimą“, kadangi Irakas sustabdė reguliarius skrydžius iš Bagdado į Minską.

Lietuva kaltina Baltarusijos valdžią tyčia siunčiant migrantus per jos sieną, siekiant atkeršyti už ES sankcijas prezidento Aliaksandro Lukašenkos autoritariniam režimui.

Šios sankcijos buvo įvestos už Minsko režimo brutalų susidorojimą su opozicija, protestuotojais ir nepriklausoma žiniasklaida po pernai įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis A. Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Lietuvos parlamentas pastarosiomis dienomis priėmė įstatymą, uždegantį žalią šviesą tvoros prie sienos su Baltarusija statyboms.

Vilnius tvirtai palaiko Baltarusijos opoziciją ir suteikė prieglobstį kai kuriems jos veikėjams, įskaitant buvusią kandidatę į prezidentus Sviatlaną Cichanouskają.

Europos Sąjungos ministrai ateinančią savaitę planuoja surengti pasitarimą migrantų antplūdžio iš Baltarusijos klausimu.


BNS nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode