Sprogimas

Jungtinėje Karalystėje šeštadienį patrankų salvėmis ir tylos minutėmis bus pagerbtas ankstesnę dieną miręs karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) vyras princas Philipas (Filipas).

Philipas, tapęs ilgiausiai princo konsorto statusą turėjusiu žmogumi per Britanijos istoriją ir kelis dešimtmečius buvęs ištikimas karalienės palydovas, mirė penktadienį, būdamas 99 metų, todėl šalyje buvo paskelbtas nacionalinis gedulas.

Edinburgo kunigaikščio mirtis yra didelė netekti 94 metų monarchei, kartą apibūdinusiai Philipą kaip savo „stiprybę ir ramstį visus tuos metus“.

Vėliavos ant vyriausybinių pastatų buvo nuleistos iki pusės stiebo. Gedulo laikotarpis tęsis iki dienos po Philipo laidotuvių, kurių data dar nėra paskelbta.

Šeštadienį nuo vidurdienio vietos (14 val. Lietuvos) laiku artilerijos baterijos Londone, Edinburge, Kardife ir Belfaste, taip pat Gibraltare ir jūroje esančių Karališkojo laivyno laivų pabūklai iššaus 41 salvę – po vieną šūvį kas minutę per 40 minučių.

Per futbolo „Premier“ lygos ir kitų sporto šakų rungtynes taip pat bus atiduota pagarba velioniui princui. Futbolo asociacija rekomendavo žaidėjams ant rankų užsirišti juodus raiščius ir prieš savaitgalį vyksiančias rungtynes pagerbti Philipą tylos minute.

Dviem tylos minutėmis princas bus pagerbtas prieš šeštadienį vyksiančias daug dėmesio sulaukiančias Didžiąsias nacionalines žirgų lenktynes (Grand National).

Laikantis kruopščiai parengto protokolo kunigaikščio mirties atvejui, žinomo kaip „Forto tiltas“ (Forth Bridge), pirmadienį bus surengtas parlamento nepaprastasis posėdis.

JK televizijos į savo programą įtraukė specialių transliacijų ir laidų Philipo gyvenimui apžvelgti.

Vestminsterio abatijoje, kurioje Elizabeth ir Philipas susituokė 1947 metais, penktadienį princas buvo pagerbtas 99 varpo dūžiais, pažymint kiekvienus velionio gyvenimo metus.

Šalyje bus sustabdyti politinės kampanijos prieš gegužę vyksiančius vietos valdžios rinkimus renginiai. Tuo metu Šiaurės Airijos lojalistų, pastarosiomis dienomis rengusių riaušes ir didinusių įtampą šioje Jungtinės Karalystės provincijoje, lyderiai penktadienį paragino sustabdyti smurtą.

Šio raginimo, paskelbto „kaip pagalbos karalienei ženklas“, buvo daugiausiai paisoma.

Užgeso ramiai

Philipo, kuriam 100 metų būtų sukakę birželį, sveikata jau kurį laiką buvo pašlijusi. Nuo vasario 16-osios jis mėnesį buvo gydomas ligoninėje dėl ankstesnės širdies ligos ir infekcijos.

Nors išrašytas kovo 16-ąją princas atrodė trapios sveikatos, viltasi, kad jis greitai sustiprės.

Tačiau princas penktadienį ryte ramiai užgeso Vindzoro pilyje į vakarus nuo Londono, „su dideliu liūdesiu“ pranešė karalienė.

„Karališkoji šeima prisideda prie žmonių visame pasaulyje, gedėdama jo netekus“, – sakoma rūmų pranešime.

Visuomeninis transliuotojas BBC penktadienį parodė iš anksto įrašytą specialią laidą, kurioje Philipo vaikai dalijosi prisiminimais apie tėvą, jo ilgą gyvenimą ir pasiekimus.

„Na, kaip žinote, jis neapkentė kvailių. Taigi, jeigu pasakydavai kažką bent kiek nevienareikšmiška – jis pareikšdavo: „Apsispręsk!“ – sakė Philipo ir Elizabeth vyriausias sūnus princas Charlesas (Čarlzas), sosto įpėdinis.

Jo sesuo princesė Anne (En) sakė iš tėvo pusės jautusi „didžiulę paskatą kažko imtis ir gana didelį laisvumą plečiant savo paties ribas, ko, tikriausiai, daugeliui nesuteikiama mūsų dienomis“.

 „Sudie, mylimasis“

Britanijos laikraščiai šeštadienį savo pirmuosiuose puslapiuose reiškė sielvartą. Populiarus bulvaraštis „The Sun“ išspausdino princo ir karalienės nuotraukų su užrašu „Mes visi verkiame su Jumis, ponia“.

„Daily Mail“ savo 144 puslapių suvenyrinio numerio pirmajame puslapyje išspausdino nuotrauką, kurioje karalienė matyti žvelgianti į savo vyrą, su užrašu „Sudie, mylimasis“.

Ir šalyje, ir užsienyje buvo skelbiama daugybė pagarbos pareiškimų. Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) sakė: „Kaip tauta ir karalystė reiškiame dėkingumą už ypatingą princo Philipo, Edinburgo kunigaikščio, gyvenimą ir veiklą.“

Pagarbos ir užuojautos žodžių taip pat skyrė Britanijos politiniai ir dvasiniai lyderiai, JAV, Europos ir Tautų Sandraugos šalių, įskaitant Australiją, Kanadą, Indiją, Naująją Zelandiją ir Pakistaną, atstovai.

Australijoje šeštadienį vėliavos taip pat buvo nuleistos iki pusės stiebo ir aidės patrankų saliutas sostinėje Kanberoje.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) atkreipė dėmesį į Philipo, kuris buvo Antrojo pasaulinio karo veteranas, ilgametį atsidavimą karalienei, „JK, [Tautų] Sandraugos žmonėms ir savo šeimai“.

Prezidentas taip pat vadino princą „šauniu vyruku“, per savo ilgą gyvenimą „niekada nelėtinusiu tempo“.

Pagarbą atidavė ir kai kurie Britanijos pramogų pasaulio elito nariai. Grupės „Rolling Stones“ lyderis seras Mickas Jaggeris (Mikas Džegeris) per „Twitter“ parašė, kad žinia apie Philipo mirtį jį „labai nuliūdino“, ir pridūrė, kad Edinburgo kunigaikštis bus „šiltai prisimenamas“ už savo „plačią labdaros veiklą“.

Tikėtinas princo Harry sugrįžimas

Kaip nurodė karališkoji Heraldikos kolegija, Philipas turėtų būti palaidotas Šv. Jurgio koplyčioje Vindzoro pilyje, bet ceremonijos data dar nenuspręsta.

Jo vaikaitis princas Harry (Haris) tikriausiai pirmąkart sugrįš į Britaniją nuo savo netikėto persikėlimo į Jungtines Valstijas praeitais metais, pranešė britų žiniasklaida.

Philipas nusišalino nuo viešų pareigų 2017 metais, būdamas 96-erių. Tąsyk jis pareiškė: „Aš savo darbą atlikau.“

Lapkritį vestuvių 73-iąsias metines paminėjusi pora pastaruoju metu gyveno daugiausiai užsidariusi Vindzore, nes dėl sutuoktinių amžiaus jiems grėsė didesnis koronavirusinės infekcijos pavojus.

Edinburgo kunigaikštis paskutinį kartą viešumai pasirodė pernai liepą per karinę ceremoniją Vindzore, praėjus kelioms dienoms po jo provaikaitės princesės Beatrice (Beatris) vestuvių.

Didelė dalis iš anksto parengtų laidotuvių planų turės būti pakoreguota, dėl COVID-19 pandemijos tebegaliojant suvaržymams ir reikalavimams palaikyti socialinį atstumą.

Princo palaikai nebus viešai pašarvoti, o visi norintys savo pagarbą galės pareikšti virtualioje užuojautų knygoje karališkosios šeimos oficialiajame tinklalapyje.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode