Sprogimas

Indijoje dėl paukščių gripo protrūkio bus sunaikinta dešimtys tūkstančių naminių paukščių, antradienį pranešė pareigūnai.

Mažiausiai šešios Indijos valstijos pastarosiomis dienomis ėmėsi griežtesnių priemonių prieš dviejų atmainų – H5N1 ir H5N8 – paukščių gripą, nugaišus tūkstančiams migruojančių paukščių, ančių, varnų ir vištų.

Paukščių gripas H5N8 tarp naminių ir laukinių paukščių nuo praėjusių metų pradžios plinta keliose šalyse.

Indijos šiaurinės Himačal Pradešo valstijos pareigūnai sakė, kad gaišenų pastarąją savaitę randama prie Himalajuose esančio Maharanos Pratapo Tvenkinio, kur žiemos sezonu būriuojasi daug migruojančių paukščių.

Šioje vietoje per maždaug savaitę rasta daugiau kaip 2,4 tūkst. nugaišusių migruojančių paukščių, kurių daugiau kaip 600 nugaišo pirmadienį, naujienų agentūrai AFP sakė valstijos laukinės gamtos apsaugos aukščiausio rango pareigūnė Archana Sharma (Arčana Šarma).

Ištyrus ėminius Indijos nacionaliniame gyvūnų ligų institute ICAR-NIHSAD buvo nustatytas paukščių gripas H5N1, nurodė pareigūnai.

Dauguma nugaišusių paukščių yra kalninės žąsys, kurios veisiasi Centrinėje Azijoje, o žiemoti skrenda itin dideliame aukštyje per Himalajus į Indiją. 

Bandydami suvaldyti ligos plitimą vietos pareigūnai uždraudė regione pardavinėti ir eksportuoti paukštieną, suintensyvino testavimą.

Tuo metu pietinėje Keralos valstijoje nuo paukščių gripo H5N8 nugaišus iki 12 tūkst. ančių, naikinami kone 35 tūkst. naminių paukščių.

Pareigūnai nurodė, kad liepta sunaikinti paukščius 1 km spinduliu nuo infekcijos epicentro.

Šiaurinės Harijanos valstijos pareigūnai pranešė, kad keliuose Barvalos rajono paukštynuose mįslingomis aplinkybėmis nugaišo beveik 150 tūkst. vištų. Panašių pranešimų buvo ir iš kaimyninio Pandžabo.

Daugiau kaip 20 ūkių pranešė, kad jų paukščiai išgaišo dėl „nežinomos ligos“ ir kad į laboratorijas nusiųsta ėminių.

Vakarinė Radžasthano ir centrinė Madhja Pradešo valstijos taip pat informavo, kad dėl H5N1 ir H5N8 pastarosiomis savaitėmis nugaišo šimtai varnų.

Radžasthane ankstesniais mėnesiais nuo paukščių gripo nugaišo kone 4,5 tūkst. varnų ir garnių.

Pastaraisiais dešimtmečiais Indijoje būta niokojamų paukščių gripo protrūkių. Rimčiausias iš jų kilo 2008-aisiais, kai teko sunaikinti milijonus naminių paukščių.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

ŽŪM nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode