Sprogimas

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) narės antradienį sutarė dėl nepriklausomo tyrimo dėl šios Jungtinių Tautų agentūros atsako į koronavirusinę infekciją COVID-19, vis stiprėjant JAV kritikai jos atžvilgiu.

Pasaulio sveikatos asamblėjoje, kuri šiemet vyksta vaizdo konferencijos formatu, dalyvaujančios šalys bendru sutarimu priėmė rezoliuciją, kuria raginama atlikti tarptautinio atsako į krizę „nešališką, nepriklausomą ir išsamų vertinimą“.

Europos Sąjungos pateiktoje rezoliucijoje sakoma, kad į tyrimą turi būti įtrauktas „PSO veiksmų ir jų savalaikiškumo reaguojant į COVID-19 pandemiją“, per kurią jau užsikrėtė daugiau nei 4,8 mln. ir mirė daugiau nei 318 tūkst. žmonių, vertinimas.

Jungtinės Valstijos neatsiribojo nuo šios iniciatyvos, kaip buvo būgštaujama, nes pirmadienį, pirmąją asamblėjos dieną, Vašingtonas užsipuolė PSO ir išliejo pyktį ant Kinijos dėl šios pandemijos protrūkio.

„Kinijos marionetė“ 

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį pagrasino išvesti Jungtines Valstijas iš PSO, apkaltinęs šią JT sveikatos agentūrą netinkamai valdžius pasaulio atsaką į šią pandemiją ir esant „Kinijos marionete“.

Jo pareiškimas, kurį Pekinas griežtai atmetė, nuskambėjo JAV sveikatos apsaugos sekretoriui Alexui Azarui (Aleksui Azarui) pirmadienį pareiškus, kad PSO „nesugebėjo“ gauti ir suteikti informacijos apie COVID-19 infekciją.

„Turime būti atviri dėl vienos iš pagrindinių priežasčių, dėl kurių šis protrūkis tapo nekontroliuojamas: ši organizacija nesugebėjo gauti informacijos, kurios reikėjo pasauliui, ir ši nesėkmė kainavo daug gyvybių“, – per Pasaulio sveikatos asamblėją sakė A. Azaras.

Jis pareikalavo atlikti nepriklausomą tyrimą dėl JT sveikatos agentūros atsako į pandemiją „kiekvieno aspekto“.

Tuo metu PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) pirmadienį pasveikino siūlymą atlikti tyrimą, tačiau patikino, kad poreikio dramatiškam organizacijos pertvarkymui nėra.

Pasaulio bendruomenei reikia „stiprinti, įgyvendinti ir finansuoti turimas sistemas ir organizacijas, įskaitant PSO“, pareiškė jis.

D. Trumpas yra įsivėlęs į kivirčą su Pekinu, kaltindamas jį dangsčius praėjusių metų pabaigoje Kinijoje kilusį koronaviruso protrūkį, nusinešusį daugybę žmonių gyvybių ir smogusį ekonomikai visoje planetoje.

Jungtinėse Valstijose, kur mirties ir užsikrėtimo COVID-19 infekcija atvejų yra daugiau nei bet kurioje kitose pasaulio valstybėje, spaudimą jaučiantis prezidentas apkaltino PSO nepakankamai padarius, kad sustabdytų infekcijos plitimą dar protrūkio pradžioje.

D. Trumpas jau įšaldė JAV finansavimą JT sveikatos agentūrai, o pirmadienį po Baltųjų rūmų pareiškimų tviteryje paskelbė savo laiško PSO vadovui kopiją. Jame JAV prezidentas grasino visam laikui įšaldyti finansavimą ir pasitraukti iš šios organizacijos.

Šis įvykių posūkis išprovokavo griežtą Pekino reakciją. Antradienį jis pareiškė, kad Vašingtonas „išsisukinėja nuo atsakomybės“.

Rusija antradienį taip pat pasmerkė D. Trumpo grasinimą išvesti JAV iš PSO.

„Taip, galimybių ją [organizaciją] gerinti yra,.. bet mes pasisakome prieš tai, kad dėl vienos valstybės politinių ar geopolitinių prioritetų būtų išardyta viskas, kas joje [organizacijoje] yra“, – pareiškė užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas, kurį cituoja naujienų agentūra „Interfax“.

Tuo metu ES antradienį išreiškė savo paramą PSO.

„Tai yra laikas solidarumui, ne laikas badyti pirštu arba trukdyti daugiašaliam bendradarbiavimui“, – žurnalistams Briuselyje pareiškė Bendrijos atstovė užsienio reikalų ir saugumo politikos klausimais Virginie Battu-Henriksson (Viržini Batu-Henrikson).

Antradienį Pasaulio sveikatos asamblėjoje priimta rezoliucija, kuri nėra teisiškai įpareigojanti ir neįvardinanti atskirų šalių, valstybės taip pat raginamos įsipareigoti užtikrinti „skaidrią, teisingą ir savalaikę prieigą“ prie bet kokių sukurtų vaistų nuo COVID-19 ar vakcinų.

Joje taip pat kalbama apie nesutarimus keliantį naujojo koronaviruso atsiradimo Kinijoje klausimą. Rezoliucija PSO raginama padėti ištirti „zoonotinį viruso šaltinį ir būdą, kaip jis persidavė žmonių populiacijai“.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

Ženeva, Šveicarija, gegužės 19 d. (AFP-BNS).

SAM nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode