Sprogimas

Italijos premjero Giuseppe Conte (Džuzepės Kontės) vyriausybė sekmadienį ragino piliečius ruoštis „labai ilgam“ karantinui, kuris bus atšaukiamas tik palaipsniui, nepaisant ekonominių sunkumų ir skausmingo poveikio kasdieniam gyvenimui.

Tokia ministrų ir sveikatos apsaugos pareigūnų žinutė pasirodė aukų skaičiui šalyje per dieną išaugus 756 – tai buvo gerokai mažiau nei penktadienį pasiektas rekordas, kai mirė 969 žmonės.

Vis dėlto vyriausybė atrodo labiau susitelkusi artėjant balandžio 3-osios terminui, kai turėtų baigtis nacionaliniu mastu paskelbtas karantinas. Tokių priemonių niekada anksčiau nėra išbandžiusi jokia Vakarų demokratija, bet dabar jos galioja daugelyje Europos šalių ir Jungtinėse Valstijose.

„Balandžio 3-ąją baigsiančios galioti priemonės neišvengiamai bus pratęstos“, – Italijos televizijai „Sky TG24“ sakė regioninių reikalų ministras Francesco Boccia (Frančeskas Bočija).

„Manau, kad šiuo metu nederėtų ir nebūtų atsakinga kalbėti apie atsidarymą, – kalbėjo jis. – Mes visi norime grįžti į normalią būseną. Bet mes turėsime tai padaryti įjungdami po vieną jungiklį vienu metu.“

Kovodama su pernai Kinijoje atsiradusio koronaviruso pandemija, Italija faktiškai aukoja beveik visas verslo formas.

Finansų ministro pavaduotoja Laura Castelli (Laura Kasteli) teigė, kad vyriausybės pradinį 25 milijardų eurų gelbėjimo paketą nukentėjusioms šeimoms ir įmonėms gali tekti padidinti keturgubai.

„Mano nuomone, prireiks mažiausiai 100 mlrd.“ eurų, sakė ji dienraščiui „La Stampa“.

Priežastis griežtinti priemones

Šiuo metu Italijoje užfiksuotos 10 779 mirtys nuo koronaviruso, o oficialiai užregistruotų susirgimo atvejų skaičius siekia šiek tiek mažiau nei 100 000.

Tačiau pareigūnai atmeta įvairius duomenis, leidžiančius manyti, kad tiek mirčių, tiek užsikrėtimo tempai lėtėja ir kad Italija jau galėjo išgyventi blogiausia.

„Esame pandemijos viduryje“, – žurnalistams sakė sveikatos ministras Roberto Speranza (Robertas Speranca).

„Būtų klaida sumažinti mūsų apsaugą“, – tvirtino jis.

Vyriausybės patarėjas medicinos klausimais Luca Richeldi (Luka Rikeldis) perspėjo, kad duomenys, rodantys sulėtėjimą, „yra priežastis mums būti dar griežtesniems“.

„Esame labai ilgoje kovoje, – kalbėjo L. Richeldi. – Savo elgesiu gelbstime gyvybes.“

Tikimasi, kad ministrai artimiausiomis dienomis nuspręs dėl karantino pratęsimo trukmės.

G. Conte turi teisę palikti galioti karantino priemones – visiškai ar iš dalies – iki medicininės nepaprastosios padėties pabaigos, kuri dabar numatyta liepos 31 dieną.

Tačiau niekas netrukdo jo vyriausybei paskelbti naują nepaprastąją padėtį, jei antroje metų pusėje prireiks apribojimų.

G. Conte nurodė, kad norėtų, kad dauguma priemonių būtų atšauktos iki birželio.

Nepasitenkinimas

Vis dėlto Italijos visuomenėje pamažu pradeda ryškėti įtampa, kurią sukelia priemonės, prieš kelias savaites galėjusios atrodyti neįsivaizduojamos.

Ryškiausias to pavyzdys buvo sprendimas pasiųsti ginkluotą policiją saugoti įėjimus į prekybos centrus Sicilijoje, pasirodžius pranešimams, kad žmonės, nebegalintys sau leisti nusipirkti maisto, ėmė plėšikauti.

Žiniasklaidos skelbiamos istorijos apie didėjantį nepasitenkinimą viename iš mažiausiai išsivysčiusių Italijos regionų, bent jau iš dalies lėmė G. Conte sprendimą šeštadienį dar kartą kreiptis į tautą per televiziją.

Premjeras per tą kreipimąsi paskelbė apie maisto kuponų programą, kuri vyriausybei kainuos dar 400 mln. eurų.

„Mes žinome, kad daugelis kenčia, bet valstybė čia“, – sakė G. Conte.

Tačiau tai tėra laikina, vienkartinė priemonė, skirta padėti šeimoms padengti išlaidas už 25–50 eurų vertės pirkinius.

Praėjusią savaitę paskelbtos kelių pasaulio bankų ir ekspertų grupių prognozės rodo, kad šiemet Italijos bendrasis vidaus produktas susitrauks septyniais procentais.

Šie skaičiai grindžiami prielaida, kad karantinas nebes pratęstas po balandžio.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

Roma, kovo 30 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode