Sprogimas

Šiaurės Korėja sekmadienį paleido dvi numanomas mažo nuotolio balistines raketas, nukritusias į jūrą netoli šalies rytinės pakrantės, pranešė Pietų Korėjos kariškiai.

Tokio pobūdžio ginkluotės bandymus Pchenjanas surengė jau ketvirtą kartą šį mėnesį, nors pasaulio dėmesys dabar yra sutelktas į kovą su naujojo koronaviruso pandemija.

Virtinė ginkluotės bandymų buvo surengta įstrigus deryboms dėl nusiginklavimo su Jungtinėmis Valstijomis, taip pat nepaisant neseniai Vašingtono pateiktų pasiūlymų Pchenjanui padėti suvaldyti COVID-19 pandemiją.

Pietų Korėjos jungtinis štabų vadų komitetas informavo, kad Šiaurės Korėja paleido du „sviedinius“, veikiausiai balistines raketas, iš Vonsano uostamiesčio į Japonijos jūrą.

„Tokie Šiaurės Korėjos kariuomenės veiksmai yra itin netinkamas aktas, kai visas pasaulis patiria sunkumų dėl COVID-19 protrūkio“, – sakoma Seulo kariškių pranešime.

Japonijos gynybos ministerija nurodė, kad raketos nepasiekė šalies vandenų ir jos išskirtinės ekonominės zonos.

Branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja kol kas nepaskelbė jokio pranešimo apie sekmadienį įvykdytus bandymus, bet per ankstesnius tris šį mėnesį įvykusius panašius incidentus nurodė, kad buvo vykdomos „didelio nuotolio artilerijos“ pratybos.

Praeitą savaitę taip pat buvo paleistos, anot Seulo, dvi mažo nuotolio balistinės raketos, o Pchenjanas pranešė, kad buvo išbandytas naujas „taktinis valdomas ginklas“.

Kitą dieną Šiaurės Korėja paskelbė, kad šalies lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) gavo JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) laišką, kuriame dėstomas dvišalių ryšių plėtros planas. Šį žingsnį vėliau patvirtino vienas Baltųjų rūmų pareigūnas.

Pchenjano pranešime cituojama įtakinga Kim Jong Uno sesuo Kim Yo Jong (Kim Jo Čen), perspėjusi, kad iš pažiūros gerų asmeninių santykių tarp abiejų šalių lyderių nepakanka platesniems dvišaliams ryšiams plėtoti.

D. Trumpas „paaiškino savo planą stiprinti abiejų šalių ryšius... ir išreiškė ketinimą bendradarbiauti kovojant su epidemija“, – sakoma Kim Yo Jong pranešime, paskelbtame valstybinės Korėjos centrinės naujienų agentūros (KCNA).

Šiaurės Korėja yra likusi viena iš nedaugelio valstybių, iki šiol nepaskelbusių apie jokius užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejus.

Tačiau pasaulyje šis protrūkis virto didele tarptautine krize – iki šiol nustatyta daugiau kaip 663 tūkst. užsikrėtimo atvejų ir mirė daugiau kaip 30 tūkst. žmonių.

Daugelis spėliojo, kad virusas jau pasiekė izoliuotą Šiaurės Korėją, o sveikatos apsaugos ekspertai perspėjo, kad epidemija galėtų suduoti niokojamą smūgį šaliai, kurios medicinos infrastruktūra menkai išvystyta, o daugelis gyventojų negauna pakankamai maisto.

Seule įsikūrusio Tolimųjų Rytų studijų instituto tyrėjas Kim Dong-yubas (Kim Dongjubas) sakė, kad sekmadienį užfiksuoti numanomi raketų paleidimai tikriausiai yra Pchenjano mėginimas parodyti, kad pasaulį krečiant pandemijai gyvenimas šalyje teka įprasta vaga.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

Seulas, kovo 29 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode