Sprogimas

Kokybiški kvepalai: kaip įvertinti?

Ar kada susimąstėte, kaip ir pagal kokius kriterijus vertinate kvepalų kokybę? Ar laikotės tik savo asmeninės nuomonės? O gal ieškote kokių nors objektyvių požymių, nuomonių ar atsiliepimų? Iš tiesų egzistuoja dvi galimos kvepalų vertinimo perspektyvos: iš parfumerio pozicijos ir iš vartotojo, t. y. jūsų, pozicijos. Bet abi jos glaudžiai susijusios, nes tai, ką vertina ir pataria parfumeriai, dažniausiai yra svarbu ir vartotojui.

Kokybiški kvepalai – kas svarbu

Kai parfumeris kuria nišinius kvepalus, neretai prilygstančius parfumerijos šedevrams, jis būtinai įvertina naudojamų ingredientų kokybę ir tarpusavio dermę. Kokybiškais kvepalais jie įvardija tuos, kurie pasižymi tam tikromis savybėmis: aukšta kokybe, kuriamu įvaizdžiu, ilgaamžiškumu ir įvairiapusiškumu (arba universalumu). Bet apie viską nuo pradžių.

Kokybė. Tai svarbiausias, bet kartu ir subjektyviausias kvepalų vertinimo kriterijus. Jį pagrįsti galima atsakius į du klausimus: „Ar patinka šis kvapas?“ ir „Kaip jis verčia jaustis?“. Nuo kvepalų kokybės neatsiejami ir kvepalų kūrimui naudojami ingredientai: „Kuo kvepia kiekvienas ingredientas?“, „Kaip naudojami ingredientai dera tarpusavyje?“, „Kiek sudėtingas natų – viršutinių, širdies ir bazinių – derinimas? Taip pat svarbu įvertinti, ar kvepalai skleidžia tokį patį aromatą ir tada, kai išdžiūsta arba ilgesnį laiką „pabūna ant odos“.

Išskirtinumas. Koks būna pirmas įspūdis užuodus kvepalus: ar užuodžiama kas nors neįprasto ir stulbinančio, o gal tai jau pažįstamas kvapas? Ar kvapas turi panašumų į kitus kvepalus, ar yra visiškai unikalus ir dar neatrastas? Maloniai stebinantis, naujas kvapas, priverčiantis pasvarstyti, ką jis primena ir su kuo asocijuojasi. Beje, kaip sako parfumeriai, nėra prasmės naudoti kvepalų, jeigu jie nejaudina ir nepriverčia jaustis ypatingai. O tai padaryti gali tik nišiniai kvepalai.

Galia ir poveikis. Kiek stiprus yra kvapas? Ar jis gali spinduliuoti savo galią? Labai svarbu, kokį pėdsaką palieka aromatas ir kokiu atstumu galima jų dvelksmą užuosti. Kuo atstumas didesnis, kuo kvapas gilesnis ir įsimintinesnis, tuo jis galingesnis. Posakis „apsuko galvą“ idealiai tinka vertinant kvepalų galią ir daromą poveikį.

Parfumeriai kvepalų stiprumą matuoja dviem būdais. Kvepalai gali būti ryškūs, išsiskiriantys ir tarsi apgaubiantys. Pirmosios grupės geriausias pavyzdys – citrusų natos, kurias lengva užuosti, atpažinti ir suprasti, ar kvapas yra stiprus ar silpnas. O apgaubiančio aromato geriausias pavyzdys – vanilė. Ji labai intensyvi (net jei naudojamas labai mažas jos kiekis), tačiau visada „šilta“.

Ilgaamžiškumas (išsilaikymas). Šią savybę įvertinti nesunku, tereikia atsakyti į klausimą: kiek laiko kvepalai išsilaiko ant odos? Tai dažniausiai būna susiję su kvepalų koncentracija. Nišiniai ir kokybiški kvepalai turi didžiausią naudojamų ingredientų (aliejų) koncentraciją, todėl jie išlieka labai ilgai.

Taip pat svarbu ir kaip buvo sukurtas, sukomponuotas kvapas, t. y. svarbus viršutinių natų santykis su širdies ir bazinėmis natomis. Kuo daugiau sodresnių ir intensyvesnių bazinių natų, tuo ilgiau kvepalai išsilaikys. Dar svarbu atkreipti dėmesį ir kaip kvepalai koreliuoja su oda.

Parfumeriai teigia, kad kvepalų ilgaamžiškumas (išsilaikymas) priklauso ir nuo odos savybių, ir nuo vietos, kur kvepalai purškiami. Rekomenduojama purkšti ant riešų, už ausų, ant kaklo ar plaukų. Geriausia purkšti ant pulsuojančių vietų. Kuo didesnis odos plotas padengtas kvepalais, tuo ilgiau jie išsilaiko.

Įvairiapusiškumas (universalumas). Svarbu atsakyti, kada bus naudojami kvepalai: pavasarį, vasarą, rudenį ar žiemą? Kasdien ar ypatingomis progomis? Ryte ar vakare? Taip pat svarbu ir lytis (vyriški, moteriški ar unisex), amžius (jaunatviškas ar brandus), rūšis (avangardas ar klasika). Praktiškai neįmanoma rasti kvepalų, kurie tiktų visiems, visada ir visur. Kaip ir drabužiai – turbūt nėra tokio, kuris tiktų absoliučiai visiems atvejams. Štai kodėl rinktis kvepalus reikėtų atsakingai, derinant juos prie savo stiliaus, prie charakterio ir skonio. Jeigu norite, kad kaskart jus džiugintų populiariausi kvepalai ir jų aromatas – atsižvelkite į visus įvardytus kriterijus.

Beje, kvepalų vertinimas labai priklauso ir nuo asmenybės. Vieniems reikia aštrių, stiprių ir intensyvių kvapų, o kiti jautrūs net ir gana silpniems kvapams. Tai daro įtaką asmeninių kvepalų pasirinkimui, net jei jie yra aukščiausios kokybės ir puikaus intensyvumo.

Ziuzi.lt – vieta, kurioje kokybiški kvepalai, galintys kelti priklausomybę tobuliems aromatams, galintys sužavėti ar tiesiog užburti savo idealiai sukomponuotų ingredientų derme.

https://www.ziuzi.lt/

22-135

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode