Parama dėkojame




Sprogimas

Ministrė A. Bilotaitė: cigarečių kontrabandos užkardymui padeda griežtos priemonės

cigarPo pritaikytų griežtų priemonių rūkalų kontrabandos pirmąjį šių metų ketvirtį sulaikyta keturis kartus mažiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos duomenimis, šiemet sulaikyta 416 tūkst. cigarečių pakelių, 2022 m. pirmąjį ketvirtį – maždaug 1,6 mln. Sulaikytų cigarečių vertė – virš 1,6 mln. Eur, užkardyta žala valstybei siekia beveik 1,5 mln. Eur.

Vasario 16 d. krovininių traukinių eismą nukreipus iš laikinai uždaryto Stasylų punkto per Kenos pasienio kontrolės punktą, cigarečių kontrabanda geležinkeliu žymiai sumažėjo.

Pasak ministrės A. Bilotaitės, intensyvi cigarečių kontrabanda traukiniais buvo stebima šių metų pradžioje, tačiau šios rizikos buvo suvaldytos, pritaikytos būtinos kontrolės priemonės.

„Sprendimas pertvarkyti traukinių eismą, nukreipiant juos per Keną, kuriame veikia rentgeno kontrolės sistema, pasiteisino ir jau duoda rezultatų pirmąjį šių metų ketvirtį. Kovai su kontrabanda būtinas glaudus pasieniečių ir kitų tarnybų, muitinės pareigūnų bendradarbiavimas, efektyvios kriminalinės žvalgybos priemonės ir moderni įranga. Ne mažiau svarbu – stiprinti ir pačių pareigūnų motyvaciją bei skirti papildomą dėmesį korupcijos prevencijai tarnybose“, – teigia vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

VSAT pastaruoju metu stiprina kriminalinę žvalgybą ir pasitelkia efektyvius tyrimo būdus bei įrankius. Svarbu turėti antidroninę įrangą, žinoma efektyviai tarnauja ir įrengtas fizinis barjeras, užbaigtos diegti stebėjimo sistemos. Pasienio tarnybos pareigūnai aktyviai bendradarbiauja su AB „Lietuvos geležinkeliai“, koordinuoja kriminalinės žvalgybos veiksmus ir keičiasi informacija su Muitinės kriminaline tarnyba, taip pat policija atliekant tyrimus šalies viduje. 

Sustiprinus valstybės sienos apsaugą, pasieniečiai pastebi, kad rūkalų kontrabandai gabenti vis dažniau naudojami nepilotuojami orlaiviai, daugiau kontrabandos gabenama pasienio vandenimis.

Reaguojant į neteisėtos migracijos krizę pernai sustiprinta valstybės sienos apsauga – per rekordiškai trumpą laiką pastatytas fizinis barjeras, įdiegtos modernios sienos stebėjimo sistemos, kurių pagalba jau stebima apie 100 proc. siena su Baltarusija, investuojama į pasienio pareigūnų motyvaciją ir aprūpinimą.

Be fizinio barjero ir įdiegtų stebėjimo sistemų naudojamos ir kitos modernios priemonės – termovizoriai, dronai, antidroninė įranga, mobilios kameros, kitos priemonės ir transportas.

Aktyviai dirbantys pasieniečiai pernai sulaikė rekordiškai daug kontrabandinių cigarečių – daugiau kaip 4,3 mln. pakelių, kurių vertė – virš 16,1 mln. eurų. Tai didžiausias metinis kiekis nelegalių rūkalų, VSAT sulaikytas per daugiau kaip du dešimtmečius. Užkardyta žala valstybei – 14,3 mln. eurų.

Pagrindinis cigarečių kontrabandos srautas driekiasi iš Baltarusijos.

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode