Parama dėkojame




Sprogimas

VRK tvirtins galutinius rinkimų rezultatus 34-iose savivaldybėse, spręs dėl K. Tubio

galutiniusVyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį planuoja patvirtinti galutinius rinkimų rezultatus 34-iose savivaldybėse, kur merų rinkimuose prireikė antrojo turo.

Taip pat bus svarstoma, ar pakartotinai kreiptis į Panevėžio apygardos teismą išaiškinimo dėl Anykščių meru išrinkto „valstiečių“ kandidato Kęstučio Tubio galimybių eiti renkamas pareigas.

K. Tubis prieš antrąjį turą buvo kelioms dienoms pašalintas iš rinkimų kovos dėl bausmės, skirtos už prekybą poveikiu, VRK gavus išaiškinimą iš Panevėžio apygardos teismo, kad nuteistam politikui skirta bausmė – atimta teisė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje – apima ir draudimą dirbti renkamas pareigas.

Tačiau kovo 14-ąją Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas panaikino šį sprendimą, nes anot jo, Panevėžio apygardos teismo sprendime įvardytas apribojimas dėl galimybės dirbti valstybės tarnyboje nėra aiškus ir negali būti vienareikšmiškai suprantamas kaip apribojantis būti renkamam į mero pareigas.

Be to, LVAT nurodė, kad išaiškinti nuosprendį privalėjo ne vienas teisėjas, o teismas savo nutartimi. Todėl dar tą pačią dieną VRK jį gražino į rinkimus.

Apsisprendę dėl K. Tubio, VRK nariai tvirtins galutinius rinkimų rezultatus 34-iose savivaldybėse, kur vyko pakartotiniai merų rinkimai.

Antrajame ture merai buvo išrinkti Klaipėdos ir Vilniaus miestuose, Alytaus, Anykščių, Biržų, Ignalinos, Jurbarko, Kaišiadorių, Kelmės, Kėdainių, Klaipėdos, Kupiškio, Lazdijų, Mažeikių, Panevėžio, Pasvalio, Radviliškio, Raseinių, Skuodo, Šakių, Šiaulių, Šilalės, Šilutės, Telšių, Trakų, Ukmergės, Utenos, Varėnos, Vilniaus, Zarasų rajonuose, taip pat Elektrėnuose, Kalvarijoje, Pagėgiuose ir Visagine.

Pirmajame ture buvo išrinkti 26 merai, galutiniai rezultatai šiose savivaldybėse buvo patvirtinti praėjus kelioms dienoms po rinkimų.

Praėjusį sekmadienį pasibaigus savivaldos rinkimams, daugiausia –17 – merų postų laimėjo Lietuvos socialdemokratų partija. Socialdemokratai šiuose savivaldos rinkimuose laimėjo ir daugiausiai mandatų – kartu su merais, jie iš viso savivaldybėse laimėjo 375 vietas, pagal mandatų skaičių antri likę konservatoriai – 244 vietas.

Savivaldos rinkimuose ketverių metų kadencijai buvo išrinkti 1498 savivaldybių tarybų nariai ir 60 merų. VRK duomenimis, dėl šių mandatų varžėsi beveik 13,8 tūkst. kandidatų, 433 iš jų siekė merų postų. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode