Sprogimas

Žurnalistų knygą apie VSD pranešėją G. Nausėda vadina pasaka: lai išvadas daro skaitytojai

pasakaŠalies vadovas Gitanas Nausėda žurnalistų knygą „Pranešėjas ir Prezidentas“ vaidina pasaka.

„Aš pastaruosius 20 metų pasakų nebeskaitau, kažkada savo dukroms skaitydavau, bet dabar nebeskaitau, todėl nelabai galiu pasakyti, kas ten yra parašyta“, – ketvirtadienį Vilniaus knygų mugėje sakė Lietuvos vadovas.

Taip jis kalbėjo paklaustas, kaip vertina dalies parlamentarų pasvarstymus, jog dėl knygoje pateiktų Valstybės saugumo departamento (VSD) darbo aplinkybių reikėtų pradėti parlamentinį tyrimą. 

Vasarį išleistoje Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ pateikiamas tuometinio žvalgybos pareigūno liudijimas, jog VSD vadovybė žodžiu davė nurodymus atlikti tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos komandos patikrinimą.

„Bet kuriuo atveju, palieku tai skaitytojams, tegul skaitytojai daro savo išvadas“, – sakė prezidentas.

Prezidentas anksčiau yra kelis kartus sakęs, kad nei pats, nei per savo atstovus neprašęs VSD tikrinti jo komandos rinkimų metu.

Knygoje pateikiamas aukštas pareigas VSD užėmusio pareigūno liudijimas, jog jis 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis popieriaus lapus su daugybe pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“.

Nors VSD Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) pateikė raštą, kad buvo tikrintos visų kandidatų į prezidentus komandos ir rinkiminiai štabai, D. Pancerovas ir B. Davidonytė savo knygoje cituoja minėtą pranešėją, kuris tvirtino, jog tikrintas buvo tik G. Nausėdos štabas ir galimi rėmėjai.

Pranešėjas taip pat knygai liudijo, jog VSD direktoriaus pavaduotojas R. Bridikis patvirtino, kad sąrašai buvo gauti iš paties G. Nausėdos.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen yra sakiusi, jog pavasario sesijoje parlamentarai galėtų imtis kelių žingsnių, pavyzdžiui, išsikviesti tam tikrus pareigūnus atsakyti į klausimus, situaciją galėtų aiškintis NSGK, gali būti pradėtas ir parlamentinis tyrimas.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode