Sprogimas

G. Nausėda ir Bukarešto devyneto vadovai Varšuvoje susitiks su J. Bidenu, NATO vadovu

bidenuLietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ir vadinamojo Bukarešto devyneto atstovai trečiadienį Varšuvoje susitiks su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) ir NATO vadovu Jensu Stoltenbergu.

Karo Ukrainoje metinių išvakarėse šalių vadovai aptars regioninio saugumo, paramos Ukrainai klausimus. Jie taip pat kalbėsis apie Vilniuje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą.

Lietuva šiame susitikime daugiausia dėmesio skirs rytinio NATO sparno stiprinimui, siekiui į regioną pritraukti daugiau JAV karių, priešakinės gynybos elementų.

Be kita ko, vadovai ketina aptarti klausimus, susijusius su didesnėmis investicijomis į gynybos pramonę, Rusijos izoliavimu tarptautinėje arenoje.

Anot diplomatų, visos formate dalyvaujančios valstybės, išskyrus Vengriją, minėtus regioninius iššūkius ir jų sprendimo būdus mato gana panašiai.

J. Bidenas pirmadienį į Varšuvą atvyko po iš anksto neskelbto vizito Kyjive. Šios jo kelionės tikslas – sutvirtinti Vakarų vienybę, Ukrainai ir Rusijai rengiantis pradėti pavasario puolimus.

Didžiausias karas Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų jau nusinešė dešimtis tūkstančių gyvybių, nuniokojo Ukrainos infrastruktūrą ir pakenkė pasaulio ekonomikai.

Viešėdamas Kyjive, JAV vadovas pranešė apie naują 500 mln. dolerių (468 mln. eurų) karinės paramos paketą Ukrainai. 

Tuo metu antradienį metinį pranešimą skaitęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas eilinį kartą pareiškė, kad Vakarai kelia grėsmę jo šaliai, todėl reikėjo įsiveržti į Ukrainą. Be kita ko, jis teigė, kad Maskva stabdo dalyvavimą Naujojoje START sutartyje – paskutiniame likusiame branduolinės ginkluotės kontrolės pakte su JAV.

Vadinamajam Bukarešto devynetui priklauso Lietuva, Bulgarija, Čekija, Estija, Vengrija, Latvija, Lenkija, Rumunija ir Slovakija.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode