Sprogimas

Pareigūnams skubant į įvykius nereikės atlyginti materialinės žalos

atlygintiVidaus reikalų ministerija rengia Vidaus tarnybos statuto (VTS) pataisas, kuriomis siūloma nustatyti, kad pareigūnai, reaguodami į svarbius įvykius, už apgadintą tarnybinį automobilį turės atlyginti tik tuo atveju, jei materialinė žala bus padaryta tyčia.

Minėtos statuto pataisos bus teikiamos svarstyti Seimui pavasario sesijoje.

„Pareigūnai, vykdydami savo tarnybines užduotis ir pareigas, neturi galvoti apie materialinės žalos atlyginimą. Tarnybos metu pareigūnų dėmesys ir pastangos turi būti maksimaliai sutelktos tik į visuomenės saugumo užtikrinimą“, – teigia vidaus reikalų viceministras Vitalij Dmitrijev.

Šiuo metu keičiamame Vidaus tarnybos statuto projekte siūloma numatyti, kad statutinės įstaigos vadovas ar jo įgaliotas asmuo, atlikus tyrimą ir įvertinus visas aplinkybes, pareigūno kaltės formą ir kt., turės teisę sumažinti atlygintinos žalos dydį.

Toks reglamentavimas labiau atitiks pareigūnų tarnybos specifiką ir atlieps pareigūnų lūkesčius nepatirti asmeninių finansinių nuostolių tais atvejais, kai rizika vykdant tarnybines užduotis yra objektyviai pateisinama ir neišvengiama.  

Be to, siūloma nustatyti galimybę dėl pareigūnų atlygintinos materialinės žalos dydžio, išskyrus atvejus, kai žala padaryta tyčia, ir jos atlyginimo tvarkos susitarti šakos kolektyvinėje sutartyje.

Pagal šiuo metu galiojantį statutą pareigūnai turi atlyginti padarytą materialinę žalą ir tais atvejais, kai ją padarė dėl neatsargumo, skubėdami į įvykius, vydamiesi nusikaltėlius ir pan.

Tiesa, policija savo praktikoje pareigūnams jau nebetaiko materialinės žalos atlyginimo, jei reaguodami į skubų iškvietimą pareigūnai patenka į eismo įvykį. Žalą reikia atlyginti, jei tarnybinis automobilis apgadintas dėl neatsargaus pareigūno elgesio.

Pažymėtina, kad anksčiau sprendimus dėl materialinės žalos priimdavo policijos komisariatų viršininkai, tačiau dabar tai atliekama centralizuotai Policijos departamento lygiu, siekiant vieningo požiūrio ir praktikos.

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode