Sprogimas

Operacija Turkijoje buvo naudinga ir pareigūnams, ir Lietuvai, sako komandos vadovas

naudingaGelbėjimo operacija Turkijoje buvo naudinga ir pareigūnams, ir Lietuvai kaip valstybei, sako ketvirtadienio vakarą į Vilnių grįžusios Lietuvos tarptautinės pagalbos teikimo komandos vadas Gediminas Šukšta.

„Mes grįžome daug stipresni, tai, kiek mes treniravomės, nenuėjo veltui, net pandemija, kurios metu negalėjome žmoniškai sueiti ir pasitreniruoti, nesugriovė mūsų gebėjimų. Aš džiaugiuosi, kad Lietuva buvo pamatyta, manau, šita misija tiek mums kaip specialistams – į naudą, tiek ir Lietuvai – kaip valstybei“, – ketvirtadienio vakarą Vilniaus oro uoste žurnalistams sakė G. Šukšta.

Jis pažymėjo, kad gelbėjimo operaciją Turkijoje keičia humanitarinė, tad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) pareigūnų pagalbos nebereikia.

„Ji (pagalba Turkijai) nenutrūko, dabar vyksta kita operacija, humanitarinė, humanitarinėje operacijoje gelbėtojų kaip ir nereikia, todėl nuo vakar Turkija pati nebekviečia gelbėtojų“, – sakė komandos vadovas.

Jo teigimu, per gelbėjimo ir paieškos operaciją Turkijoje pareigūnai dirbo pamainomis, keliomis grupėmis.

„Mes stengdavomės, kad gelbėtojas pailsėtų, minimaliai šešios valandos poilsio, nes nepailsėjęs jis gali pridaryti klaidų, kyla grėsmė jam pačiam. Turėjome tris skyrius, kurie keisdavosi, ir kas šešias valandas grįždavo į darbą: viena skyrius grįžta, du dirba“, – sakė G. Šukšta.

Pasak Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos skyrininko Arturo Sandovičiaus, lietuvių komanda Turkijoje „stipriai pasirodė žvalgyboje“.

„Turėjome kamerą ir žvalgėmės, gręžėme. Kitos komandos dalys nukėlinėjo blokus, atliko juodžiausius darbus. Mes keisdavomės ir taip visą laiką dirbome budėjimo režime“, – teigė A. Sandovičius. 

Anot jo, labiausiai įsiminė kvapai, vaizdai, žmonių ašaros ir tai, kad iš blokų krūvos teko ištraukti šeimą.

„Kurdų moterys ilgą laiką laukdamos kokios nors žinios, nes visi turi viltį, kad bus gyvi, pradėjo verkti savo rauda, pereinančia į dainavimą. Susibūrė daug žmonių, (…) tai labai psichologiškai sunkus momentas“, – pasakojo gelbėtojas.

„Labai stipriai nustebino vietinių nuoširdumas, geranoriškumas. Net ir nemokėdami kalbos mes sugebėjome išsiaiškinti vienus ar kitus iššūkius, su kuriais susidūrėme. Žmonės, likę be namų, gatvėse, palapinėse ėjo prie mūsų ir siūlė pagalbą. Tai jaudinantis dalykas“, – kalbėjo Lietuvos tarptautinės pagalbos teikimo komandos vadovo pavaduotojas Dalius Kunigėlis.

„Dabar laukia išmoktų pamokų nagrinėjimas, peržiūrėjimas, situacijos įsivertinimas ir poilsis“, – tvirtino komandos vadovo pavaduotojas.

Kaip skelbė PAGD, operacijos metu Lietuvos komandos nariai Adijamano mieste išžvalgė septynių sugriuvusių pastatų vietas ir iš griuvėsių ištraukė septynių žuvusiųjų kūnus. Paieškos ir gelbėjimo operacijų vietoje ne kartą buvo juntami požeminiai smūgiai.

Ketvirtadienį 37 komandos nariai parvyko reisiniu lėktuvu, penktadienį karinis orlaivis „Spartanas“ pargabens tris kinologus su šunimis bei du logistus su gelbėjimo įranga.

Į Turkiją buvo išvykę 42 gelbėtojai: trys kinologai iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos, penki Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties medikai ir 34 ugniagesiai gelbėtojai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio apskričių.

Lietuviai paieškos ir gelbėjimo operacijas atliko Adijamano mieste.

Lietuvos Vyriausybė iš valstybės rezervo skyrė Turkijai 90 pastatomų palapinių, 50 elektrinių šildytuvų, 1000 patalynės komplektų, 1000 pagalvių ir 7700 pledų bei medicinos atsargų. Bendra skirtos paramos materialinė vertė siekia 528 tūkst. eurų.

Į nelaimės Turkijoje vietą Tarptautinės pagalbos teikimo komandą Lietuva siuntė pirmą kartą.

Per praėjusią savaitę įvykusį 7,8 balo žemės drebėjimą Turkijoje žuvo 35,4 tūkst. žmonių, kaimyninėje Sirijoje – apie  3,7 tūkstančio.

Autoriai: Milena Andrukaitytė, Greta Zulonaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode