Sprogimas

Vilniaus rajono teisme – A. Paleckio įkurtos organizacijos likvidavimo byla

paleckioPirmadienį Vilniaus regiono apylinkės teismo Vilniaus rajono rūmai toliau nagrinės už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio įsteigto „Tarptautinės geros kaimynystės forumo“ likvidavimo bylą.

Per teismo posėdį vasario pradžioje pradėtos sakyti baigiamosios šalių kalbos. Bylos nagrinėjimas artėja į pabaigą.

Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Sigita Vasiliauskienė prašo teismo „Tarptautinį geros kaimynystės forumą“ pripažinti neteisėtai įsteigtu, o jo likvidatoriumi paskirti Turto banką. 

Jos teigimu, organizacijos steigimo tikslai neteisėti ir prieštarauja viešajai tvarkai, be to, buvo pažeistos juridinio asmens steigimo taisyklės.

„Atsakovai nepateikė įrodymų, kad asociacija veikė numatytais tikslais, jos veikla priešinga Konstitucijai, todėl neteisėtai įsteigta“, – per ankstesnį teismo posėdį sakė prokurorė.

Asociacijos vadovė Erika Švenčionienė savo ruožtu tvirtino, kad ši byla neteisėta ir yra spjūvis demokratijai. 

Teisėsaugos dėmesio asociacija sulaukė po jos atstovų pernykščio apsilankymo Maskvoje, kur susitiko su Rusijos visuomenės rūmų atstovais ir surengę spaudos konferenciją kėlė abejones dėl dabartinės Lietuvos valdžios išrinkimo teisėtumo, kaltino ją darant ekonominę žalą ir bauginant savo piliečius dėl galimo Rusijos įsiveržimo.

Anksčiau E. Švenčionienė su bendražygiais lankėsi Baltarusijoje, susitiko su jos autoritariniu vadovu Aliaksandru Lukašenka.

„Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ vadovė E. Švenčionienė ir keturi su juo susiję asmenys – Dmitrijus Glazkovas, Kazimieras Juraitis, Algirdas Paleckis ir Mindaugas Ramoška – šioje byloje dalyvauja kaip atsakovai. 

Kaip tretieji asmenys byloje dalyvauja Registrų centras, Turto bankas ir Kalėjimų departamentas.

Prokuratūra taip pat atlieka du ikiteisminius tyrimus, susijusius su forumu.

Vienas jų vyksta pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už padėjimą kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

Kitas tyrimas vyksta dėl A. Paleckio parašo ant minėtos organizacijos steigimo dokumentų. Jie buvo pasirašyti 2022 metų birželio 23 dieną A. Paleckiui jau atliekant laisvės atėmimo bausmę už šnipinėjimą Kauno tardymo izoliatoriuje.

Pats A. Paleckis yra nuteistas dėl šnipinėjimo Rusijos žvalgybai, jam skirta reali šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode