RETRO

F. Zappos paminklo iniciatoriai Vilniuje piktinasi noru iškelti kūrinį, sunaikinti skverą

piktinasiDainininko Franko Zappos paminklo Vilniuje iniciatoriai piktinasi planais iškelti šį kūrinį iš atlikėjo vardo skvero, o šioje vietoje pastatyti Centro poliklinikos priestatą.

Savivaldybės atstovai žada, kad projektas dar bus koreguojamas siekiant išlaikyti pagarbą F. Zappai ir išsaugoti poilsio erdvę miestiečiams. 

Savivaldybei teikia peticiją

Vienas iš paminklo F. Zappai iniciatorių Saulius Paukštys ketvirtadienį pavakare Vilniaus savivaldybei žada įteikti peticiją su 500 parašų, kuria miesto valdžia raginama koreguoti projektą, kad būtų išsaugotas skveras ir kad „paminklas Frankui Zappai, kuris yra tapęs Vilniaus legenda, nebūtų judinamas iš esamos vietos“.

„Nesiimu vertinti architektūrinės pusės, nes nesu architektas, bet mes labiausiai nepatenkinti tuo, kad Zappos skveras bus užstatytas kažkokiais tūriais, nepaliekant žalių erdvių, jokių paties skvero žymių. Nes pagal projektą, kaip pateikta, tai yra aklinai užstatomas garažas mašinų toje vietoje, iškertant ir medžius, užstatant pieveles, o patį paminklą jie siūlo iškelti ir eksponuoti prie K. Kalinausko ir Pylimo gatvių sankryžos, kaip kokį šviesoforą“, – BNS sakė S. Paukštys.

„Paminklas ir buvo sugalvotas kaip kamerinis objektas, o ne kaip stulpas“, – pabrėžė jis.

S. Paukštys sako kalbėjęs su poliklinikos priestato projekto autoriumi architektu Audriumi Ambrasu – šis sakęs, kad tiesiog išpildė savivaldybės duotas projektines sąlygas.

Savivaldybės architektas: autoriai taisys projektą

Vyriausiasis Vilniaus miesto architektas Mindaugas Pakalnis BNS patikino, kad projektas bus taisomas, skvere numatytos automobilių stovėjimo aikštelės neliks, o projekto autoriai turės numatyti „naują identitetą“ F. Zappos skverui.

„Pirmadienį diskutavome su projekto autoriais ir drauge įsivertinome, kad yra galimybė kiek kitaip išdėstyti pastatus tam, kad būtų išsaugota erdvė, kurioje yra Zappos paminklas. Dabar jis nėra pačioje garbingiausioje vietoje – automobilių parkingo zonoje, tad autorių užduotis bus ir sukurti naują identitetą šiam skverui“, – teigė M. Pakalnis.

Jo teigimu, aikštelė turės būti iškraustyta ir „sustiprinta tvari rekreacinė, žalioji jungtis tarp Reformatų sodo ir P. Cvirkos skvero“.

Pasak vyriausiojo architekto, greta bus ieškoma išeičių, kaip išspręsti visą poliklinikos papildomo ploto poreikį.

„Kai žiūrėjome maketą, galimybių tikrai matėme ir sutarėme, kad per keletą savaičių projekto autoriai pateiks keletą sprendimų variantų, taigi procesas nėra baigtas“, – sakė M. Pakalnis.

Jis priminė, kad šiuo metu dar tebevyksta formalumai dėl projektavimo sutarties, ji nepasirašyta.

„Kai visa tai bus atlikta, bus rengiami projektiniai pasiūlymai, kurie tiktų ir poliklinikai, ir miestui, jie bus paviešinti ir aptarti su bendruomene. Kol kas esame didelio kelio pradžioje ir gerai, kad visos pusės jau dabar diskutuoja ir išsako savo lūkesčius“, – pabrėžė architektas.

Skulptūra garsiam praėjusio amžiaus JAV eksperimentinio roko, džiazo ir kitų žanrų muzikos kūrėjui, atlikėjui ir kitų sričių menininkui F. Zappai Vilniuje 1995 metais pastatyta entuziastų lėšomis. 

To paties F. Zappos gerbėjų klubo, kurį subūrė S. Paukštys ir Saulius Pilinkus, iniciatyva paminklas muzikantui pastatytas ir Baltimorėje.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode